Čisto podzemlje – Maklenska jama, 18.-19.11.2023.

Napisao: Edo Vričić
Fotografije: sudionici akcije
Organizator: SO PDS Velebit

‘Pozdrav speleo smećari!’

Prve su to riječi maila u kojem nas je Ličko pozvao na akciju čišćenja Maklenske jame, kraj Broda Moravice, za vikend 18.-19.11.2023. Nije trebalo čitati dalje… uvod je odzvonio na pravi način i bio sam ‘upecan’ ! Odlučio sam da idem i nasmijao se samom sebi, pomislivši kako valjda samo špiljar voli da ga zovu ‘smećar’!
Naravno, bila je to akcija pod okriljem projekta ‘Čisto podzemlje’ – inicijative koja sada već godinama vrlo uspješno podupire i omogućuje uklanjanje otpada iz speleo objekata u RH, s ciljem očuvanja okoliša, podzemnih voda i zdravlja lokalne zajednice. Svi oni koji žele saznati više o projektu mogu se informirati na linkovima na dnu ovog izvještaja. Uglavnom, na sastanku u srijedu dogovorili smo detalje, pripremili opremu i logistiku i u subotu ujutro (18.11.23), 10-eročlana ekipa SOV-a krenula je put Broda Moravice. Tamo nam se pridružilo još dvoje Velebitaša iz smjera Istre te 2 člana prijateljske Speleološke udruge Estavela (SUE) iz Kastva. Dakle, 14 speleologa/ica kreće u ‘smetlarenje u podzemlju’! Top! (popis ekipe na dnu izvještaja).
Inače, za one koji nisu posjetili ovaj kraj, Brod Moravice maleno je i pitoreskno goransko mjesto, smješteno na području koje se uzvisuje iznad kanjona Kupe i okruženo šumama i brdima, ugodno izdvojeno od glavnog cestovnog pravca ZG-RI. U mjestu postoji samo jedan caffe bar (koliko vidjesmo), al’ upravo radi toga atmosfera je živahna i gostiju ima. Sve redom lokalci koji provode subotnje prijepodne na ‘kavici’, čavrljaju o zbivanjima u mjestu i svijetu, prenose ‘važne informacije’ o lokalnim tračevima i ugodno ispunjavaju prostoriju razgovorom. Uskoro je došao i načelnik općine Mario, koji se tog vikenda zajedno sa svojom obitelji i sumještanima pokazao kao pravi domaćin! Prije svega, u roku ‘keks’ smo riješili benzin za vitlo, kojeg radi praznika (18.11.) nismo mogli kupiti na planiranom mjestu. Pali su dogovori za odvoz otpada i uskoro smo u Velebitaškoj koloni sa nekoliko automobila, predvođeni načelnikom, krenuli put sela Maklen i našeg cilja dana – Maklenske jame.  Pristup od ceste (gdje je vecina ostavila aute) pa do jame vodio je starijim i pomalo zaraslim ‘vlakama’ i poljskim putevima, ali Ličkomobil je uspio doći skroz do objekta i tako nas riješio  nošenja društvenog tereta. Po dolasku, izbacili smo svu opremu na ugodno osunčanu livadu tik pored jame i krenuli pripremati užad, karabinere, buške, opremu za postavljanje, koloture, spuštalice i dr. spravice potrebne za akciju. Naime, svako izvlačenje otpada iz vertikalnog objekta zahtijeva poprilično veliku količinu opreme i logistike. I bilo je pravo zadovoljstvo gledati svu tu ‘željezariju’ kako se lijeska na prijepodnevnom Suncu Gorskog kotara te iščekivati kako će se sve te ‘puzle’ posložiti u krajnju sliku.

Uz ukusni doručak na svježem zraku, Ličko je održao briefing, počistili smo pristup jami i Luka je krenuo u postavljanje. Iako je jama već istražena, trebalo je postaviti nova sidrišta za ‘ljudske devijatore’ (u daljnjem tekstu ‘devijator’), koji će se pozicionirati na određenim točkama u jami i pomagati prolasku tereta prema gore pri izvlačenju. Tijekom priprema, složena je i tirolka iznad ulaza, postavljeno je vitlo te su pripremljeni sustavi za popuštanje, koje će imati svaki ‘devijator’. Ostalo je samo čekati da Luka postavi do kraja i pozove ostale. To se uskoro i dogodilo te je trojka Goga-Stiv-Katarina krenula put dna jame. U daljnjem tijeku subote oni su skupljali otpad na dnu, a iznad njih pozicionirali su se ‘devijatori’ Fero, Olga i Luka. Kasnije smo ‘uletili’ i Vrkić (SUE) i ja, tako da smo imali taman dovoljno ekipe za pokriti sve što treba. Inače, cijela priča prvog dana trajala je nešto duže nego što smo mislili i nije sve odmah išlo idealno, ali nije bilo žurbe, jer znali smo da se i sutra vraćamo dovršiti posao. Stoga smo u nekoliko navrata testirali sustav i uz malo mučenja i kombiniranja uspješno izvukli par velikih vreća otpada sa dna.

Zadovoljni, izašli smo iz jame, spremili opremu i krenuli prema kući načelnika Marija, koji je velikodušno ponudio svoj dom za večerašnje kuhanje i druženje Velebitaša. Kako se radilo o obiteljskoj kući, nije bilo mjesta za spavanje cijelog čopora Velebitaša/ica, ali dobili smo toplu garažu u kojoj smo mogli skuhati svoj ‘kazan’ variva, a vrata pored nalazila se prostorija za goste, osmišljena u maniri pravog mini-puba! Stotine boca raznih vrsta piva poredane po zidovima sobe pokazivale su da je Marijo ‘svjecki čo’ek’ , a masivni šank i veliki visoki stol od drveta, bili su idealan epicentar za dobro druženje! Osim top ambijenta, tamo nas je dočekao i veliki lonac poprilično jakog kuhanog vina, koji je ugrijao kosti promrzlih špiljara/ki, a i krv! Mario, svaka čast, pogodio si u sridu! Bilo je tu i domaće rakije te čak i ukusnih kolača sa šumskim voćem koje je pripremila domaćica kuće. A sve to kao predjelo izvrsnom grahu, kojeg je uz pomoć vrijednih Velebit-pčelica skuhao naš vrsni ‘chef’ Fero. Sve u svemu, večer za prste (tanjur) polizat! Što i jesmo 😊 Poslije druženja kod Marija i obitelji, odvezli smo se do nedalekog lovačkog doma i iskoristili zatvorenu nadstrešnicu sa ognjištem za daljnji boravak, druženje, ispijanje ukusnih pića i prepričavanje još ukusnijih detalja iz raznovrsnih života špiljara/ki Velebita 😊 ! Noć je bila zvjezdana, a feštica sasvim solidna pa se lijepo i spavalo!

U nedjelju ujutro nakon doručka krenuli smo natrag put jame, završiti posao. Uz nešto malo pre-postavljanja u jami i na površini, uskoro se krenulo u ‘ekstrakciju’. Prvi cilj dana – crveni Fićo, zaglavljen u jami na nekih 30-ak m dubine. S obzirom da smo na jednoj od prijasnjih akcija Čistog Podzemlja u organizaciji SOV-a (Fratrovci) vec izvukli Fiću iz objekta, bili smo posebno ‘nabrijani’ dodati još jednog u ‘kolekciju’. Uz to, Vrkić je dan prije iskazao nevjericu u uspjeh akcije, rekavši u principu da Fićo ‘nema ni da mrdne’. Naravno, bio je to samo dodatni motiv tvrdoglavim Velebitašima/icama i vrlo brzo nakon ulaska ekipe u jamu Fićo je izašao iz ‘ležista’…kao da mu je Borg rekao: ‘Resistance is futile’. Uskoro je krenulo samo izvlačenje. Sustav kojeg su osmislili Ličko i Luka pokazao se vrlo solidnim, a uz nas koji smo visjeli kao ‘šunkice’ po zidovima i na izlazu iz jame i usmjeravali teret, Fićo je poprilično glatko izašao na površinu. Uz gromoglasne povike svekolikog pučanstva prisutnog na ulazu, naravno! 
Nakon toga, Katarina i Jelena određene su za ‘smećarski’ tim na dnu, a Fero, Olga, Luka, Goga i ja izmijenjivali smo se na devijatorima u jami. Na površini, Ličko je vodio izvlačenje, a ostatak ekipe je pomagao pri nošenju tereta, snimanju i  sl. Uz timski rad i malo ‘dumanja glavom’ dan prije, danas je sve išlo puno bolje i efikasnije! Svakom novom vrećom smanjivali smo vrijeme izvlačenja, a osjećaj zadovoljstva postignutim bio je sve prisutniji. Jer, najljepše je kad osjećaš napredak!

Suma summarum, do kraja dana izvukli smo 4m3 raznog otpada sa dubine od okvirno 40 m! Uz to i polovicu Fiće, komadića povijesti, koji se našao uglavljen 10-ak m iznad dna. Za izvlačenje je bilo potrebno postaviti 3 ljudska devijatora u jami + tirolku iznad ulaza, na koju je išao sustav kojeg je kontroliralo troje ljudi. Uz to, 2-3 osobe su radile na dnu i prikupljali otpad, a u pripremi terena, nošenju tereta i dr. zadacima još 3-4 osobe, kako koji dan. Dakle, prava timska akcija koja ti pokaže što se može, kad se speleo ruke slože! 😊
Za trud su nas nagradili i mještani te Marijo i njegova obitelj, koji su nam u više navrata tog vikenda donijeli ‘okrijepu’ na teren, od kojih mi je najdraža bila ona u obliku hladnog piva, na kraju jednog ‘šljakerskog’ dana! Di’š bolje?! Pred mrak smo svi izašli iz jame, spremili opremu i krenuli prema cesti prije nego se teren ‘zatvori’ za Ličkomobil, koji je nosio opremu. Naime, kako nam je rekao Marijo, kada padne večer i trava ‘orosi’, svaka vožnja po neravnom terenu na pristupu jami mogući je ‘surfin USA’, čak i za Ličkomobil i sl. vozila. Nasreću, krenuli smo dovoljno rano, a i ‘paklena mašina’ još je jednom pokazala da je neprikosnoveni vladar teških terena. Nedugo zatim, fotkanje kraj kontejnera i slavlje na postignutom, kraća analiza akcije, pozdrav sa Marijom i pokret prema Zagrebu.

Za kraj, uveselili smo grla i želučeke uz PPP (pizza-pivo-pelin) u Pink Pantheru kraj Moravica te stigli u ZG taman dovoljno rano da autor ovog teksta stigne još popiti slavljeničku čašicu na lođi. Jer, ovog je vikenda hrvatski okoliš postao čišći, hrvatske vode manje ugrožene otpadom u jamama, a hrvatski ljudi, životinjice i biljke trunku zdraviji! Uz to, uživali smo u prirodi, upoznali smo dobre mještane Gorskog kotara, naučili puno o sustavima i tehnikama izvlačenja te se dobro zabavili i pofeštali. Dakle, imalo se što slaviti! Čin-čin!

P.S. Veliko hvala:

  1. Projektu ‘Čisto podzemlje‘, koji je pokrenuo i već godinama podržava akcije čišćenja otpada iz speleo objekata u RH i time zajedno sa hrvatskim speleolozima ostvaruje:
    -Zdraviji život lokalnog stanovništva na područjima u okolici onečišćenih jama i špilja, kroz smanjenje zagađenosti podzemnih voda i okoliša općenito
    -Zaštita bioraznolikosti, kao jednog od najvrednijih resursa Republike Hrvatske, kroz uklanjanje otpada iz okoliša
    -Stvaranje jače i svjesnije zajednice, kroz edukaciju i poticanje na volonterstvo
    -Itd.

2. Tvrtki Kiehl’s Hrvatska, glavnom sponzoru akcije, koja kontinuirano podržava projekt Čisto podzemlje i koja je svojom podrškom omogućila nabavu prijeko potrebne opreme za izvlačenje otpada iz Maklenske jame.

3. G. Mariu Šuteju, načelniku općine Broda Moravice te njegovoj obitelji i sumještanima, kao i općini Brod Moravice i lokalnom komunalnom poduzeću – na organizaciji i pomoći oko odvoza otpada, kao i na vrlo toploj dobrodošlici i gostoprimstvu, koji su došli kao prava nagrada za naš trud!

4. Za kraj (‘zucker’ i to), hvala i inicijatoru Ličku te svim sudionicima akcije, kao i našim matičnim odsjecima/udrugama (Speleološko Društvo Velebit i Speleološka Udruga Estavela), na tome što svojim radom i djelovanjem omogućuju zdraviju i ljepšu Hrvatsku!
Neka nam podzemlje bude čisto!

Sudionici akcije ‘Čisto podzemlje – Maklenska jama, 18.-19.11.2023‘:
Marko Ličko, Vedran Ferenčak., Luka Ivančić, Gorana Perić, Olga Jerković, Sofija Antić, Keti Nikolajević (Bradić), Igor Nikolajević, Paula Skelin, Jelena Babić, Katarina Azinović i Edo Vričić (SOV) te Stiven Knaus i Matija Vrkić (SUE) 

O toj akciji poslušajte i emisiju radija Gorski kotar.


Jedna misao o “Čisto podzemlje – Maklenska jama, 18.-19.11.2023.

Komentiraj