Velebiten

velebiten47Časopis „VELEBITEN“ je službeno glasilo PDS VELEBIT. Izlazi u formi godišnjaka i zastupa teme iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije te iz drugih srodih područja. Časopis je namijenjen članovima i simpatizerima PDS Velebit kao i svim zainteresiranima za navedene aktivnosti.

Kratka povijest Velebitena

Prije nego su formirali svoj časopis velebitaši su tekstove i članke objavljivali u brojnim tiskovinama poput časopisa Speleolog, Naše planine, Arena te raznim u dnevnim novinama. Godine 1983. speleološki odsjek Velebit u suradnji sa speleološkim društvom Biokovo pokreće tiskanje prvog i jedinog broja časopisa „SPELEON“ kojeg zajedničkim snagama uređuju Robert Erhardt (SO Velebit) i Tonči Grgasović (SD Biokovo). Iako nije nedostajalo volje i želje za daljnjim radom časopis „SPELEON“ više nije izlazio te se velebitaška  publicistička (časopisna) djelatnost aktivirala tek 1990. izlaskom prvog broja Velebitena (zima 90′).

Član speleološkog odsjeka Teo Barišić (Pročelnik SOV 1987.-1988.) prihvatio se uređivanja Velebitena te uredio prvih nekoliko brojeva. Prvotna namjera uredništva bila je da časopis izlazi više puta godišnje što je uspješno ostvareno u prvih pet godina. Ti prvi brojevi bili su manjeg formata i obujma, tiskani na malom broju stranica i u manjem broju primjeraka.
Velebiten br. 1 1990
S vremenom se broj stranica povećao, a smanjila se učestalost izlaženja. Stalnim poboljšavanjem kvalitete (dizajn & format časopisa) i s većim brojem stranica (tekstova i članaka) izlaženje časopisa se ustalilo na jedanput godišnje i do sada je tiskan 51 broj Velebitena.

U međuvremenu je urednička palica prenašana na ostale članove speleološkog odsjeka tako da su se uređivanja Velebitena prihvatili: Čedo Josipović, Robert Erhardt, Ana Sutlović-Bakšić, Vida Ungar, Darko Bakšić, Darko Štefanac, Ronald Železnak, Ivana Sansević, Ivan Skuliber, Andrej Stroj, Dijana Župan, Jasna Vidmar, Marko Rakovac, Andrija Perušić i Stjepan Dubac.

Usporedno s promjenom izgleda časopisa mijenjao se i sadržaj te su uz standardne speleološke teme sve češće objavljivani članici i tekstovi iz drugih područja poput planinarstva, visokogorskog planinarstva, penjanja u stijeni, alpinizma, biciklizma, paraglajdinga i drugih sličnih aktivnosti.

Iako je većina tekstopisaca potjecala iz speleološkog odsjeka s proširivanjem sadržaja sve je više članova ostalih odsjeka PDS Velebit počelo pratiti i sudjelovati u kreiranju svakog narednog broja Velebitena. Na taj način je „VELEBITEN“ izašao iz okvira isključivo speleološkog odsjeka i postao je tiskovni predstavnik rada cijelog društva – PDS Velebita.

Nagrade i priznanja

Hrvatski planinarski savez nagradio je časopis „VELEBITEN“ za najbolji doprinos hrvatskoj planinarskoj publicistici za 2016. godinu. Ova nagrada je osim toga priznanje za rad, trud i zalaganje svih članova PDS Velebit koji su sudjelovali u stvaranju Velebitena kroz sve godine postojanja.

Sadašnje uredništva Velebitena čine:

  • Stjepan Dubac – glavni urednik
  • Rajna Malinar – glavni i jedini grafički dizajner
  • Marko Rakovac -glavni i jedini ekonom (osoba koja žica lovu za tiskanje)

Osim njih u stvaranju Velebitena sudjeluju brojni suradnici, tekstopisci, predlagači kojekakvih ideja i prijedloga, oni koji komentiraju i savjetuju, brojni čitači između redaka… Svi zajedno nastojimo konstantno poboljšavati kvalitetu našeg časopisa i kao uredništvo svima se od srca zahvaljujemo. Nadamo se da ćete nas i dalje pratiti i pomagati!

VELEBITEN možete nabaviti u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23 u Zagrebu.
Za sva pitanja, komentare, prijedloge, savjete, ideje, a pogotovo ako želite surađivati, odnosno slati priloge za naš časopis, slobodno nam se obratite srijedom navečer u Radićevoj 23.

O uredniku:
sov_stjepan
Stjepan Dubac

Urednik Velebitena i bibliotekar

Prvo što ćete uočiti kada uđete u prostorije Velebita je kako se biblioteka nalazi odmah uz šank. Nije to samo zbog malenog prostora, već zato jer je šank moderna izvedenica amfiteatra za filozofske i druge rasprave. Naravno, niti jedna takva rasprava ne može se voditi ako učesnici nisu barem malo „potkovani“ u materiji oko kojoj se diskutira. I stoga, ako vam u datom trenutku zatreba potegnuti za kakvim pisanim argumentom, dovoljno je samo pružiti ruku i sa polica bogato natrpanih stranica pisanih riječi dohvatiti što vam treba. Zato šank i biblioteka idu jedno uz drugo.

No prije pružanja ruke i dohvaćanja argumenata, dopuštenje za to (otključati police znanja) rado će vam dati naš bibliotekar Stjepan. Usput će vam reći što, gdje i kako pronaći u knjizi koju iščete. Čak će pronaći štivo koje vam najbolje odgovara ako ste neodlučni ili sami ne znate što bi htjeli.

Stjepan je i glavni  urednik našeg godišnjeg časopisa „Velebiten“. Marljivo kao hrčak prikuplja sve što se mi usudimo napisati o našim putešestvijama podzemljem i planinskim vrhovima. Ima beskrajno strpljenje za sva kašnjenja u predaji tekstova, pristojno će vas podsjetiti mailom i osobno kako vrijeme za predaju u tisak polako ali neumitno curi. Pošaljite mu tekst na vrijeme i bit će vam neizmjerno zahvalan, kao i svi mi njemu kada Velebiten ugleda svjetlo dana pa sa nestrpljenjem krenemo čitati svoje i tuđe literarne uratke.

Rođen je 1973. godine. U speleološki odsjek Velebit došao je 2013. godine. Kasnije se uključuje u rad cijelog društva te speleološkoj aktivnosti dodaje još i visokogorsko planinarstvo. Često ističe da je PDS Velebit za njega drugi dom, a velebitaši njegova obitelj. Doživljava ih kao bratstvo i kao čopor međusobno povezanih istim interesima i željama.

U slobodno vrijeme, kada ne špiljari ili spašava ljude i kuće od požara, vodi kilometarske planinarske ture po sistemu „Rambo ratuje sam“. Dovoljna mu je boca vode i jedna jabuka za dvodnevnu šetnju. Ako mislite da ste dovoljno cool i fit da držite korak sa njim, probajte. Rado će vam pokazati skrivene staze Velebita i Samoborskog gorja. Andole300, magnezij i ostale ‘anti-muskulfiber’ pripravke možete kupiti negdje putem, u prvoj apoteci.

 

Još izdvajamo:

Kada je riječ o izdavaštvu u SO PDS Velebit, onda svakako moramo spomenuti i knjigu SPELEOLOGIJA
(So PDS Velebit, Zagreb, 2000. ISBN 953-97780-1-8, CIP katalogizacija u publikaciji NSB, Zagreb),
Urednici: Darko Bakšić, Damir Lacković, Ana Bakšić
Uredništvo: Marko Andreis, Dubravko Kavčić, Čedo Josipović, Dalibor Paar, Ronald Železnjak, Neven Kalac,
Grafički urednik: Sunčica Hrašćanec,
Ilustrator: Trpimir Vedriš,
Lektor: Dr. Željko Poljak

„To je priručnik, podsjetnik, vodič kroz labirint znanja, sabranih i izabranih iskustava bezbrojnih ljudi u jednoj pomalo čudnoj i nesvakidašnjoj djelatnosti: istraživanju podzemnog prostora. To je rezultat, onaj konalni proizvod jednoga velikog i složenog projekta koji ima svoju povijest i svoju pretpovijest.
….
Namijenjena svim speleolozima, onima koji tek započinju prve korake u toj djelatnosti, koji polaze speleološku školu ili su je upravo završili, kao i onima koji su to učinili prije i već imaju neka znanja stečena vlastitim iskustvom. Knjiga može služiti i vrlo iskusnim speleolozima za obnovu i nadopunu ranije stečenih znanja, posebno onih speleoloških tema u kojima nisu istaknuti stručnjaci. Sve su to vrijednosti ove napisane knjige.
(Marijan Čepelak – Maligan, citat iz predgovora knjige).

Tome ne treba ništa dodati. Ove riječi u potpunosti stoje i danas, 17 godina nakon nakon što je knjiga Speleologija ugledala svjetlo dana, a došla je 23 godine nakon prvog napravljenog Priručnika Zagrebačke speleološke škole ’77. (SO PDS Velebit i KS HPS, 1977.). Knjiga Speleologija je osnovna literatura za polaganje ispita za speleologa.

speleologija_knjiga