Pročelništvo

Na izbornoj skupštini 17. siječnja 2020. izabrano je novo Pročelništvo Speleološkog odsjeka. Predstavljamo vam ih onako kako mi na portalu (najbolje) znamo (i poznamo)….

valentina plemenčićVALENTINA PLEMENČIĆ
Pročelnica

Naša nova Pročelnica na prvi pogled djeluje vrlo plaho, mirno i nježno. Na drugi pogled isto. Dok joj ne dođete na školu. Ali idemo redom.
U SO Velebit došla je 2015. g., sa 45-om speleološkom školom. Potomak je špiljarske familije- tata špiljar mamu je upoznao također na jednoj od školica. Kao klinku, stalno su je vodali po brdima do ulaza u razne jame, pričali o tim čudnim ljudima koji se guraju kroz mračne i uske prostore. To joj je bilo tako cool. Onda je ušla u pubertet i postala buntovnica. Nakon par godina u buntu, ponovo je skužila da je to cool i – upisala se u našu školu, položila ispit za pripravnika, i već za koju godinu vodila je 49. zagrebačku speleološku školu. Plahu i nježnu Valentinu školarci su upamtili kada im je bez grča na licu skratila subotnji aftercave tulum i potjerala ih na spavanje jer se i sutra moralo vježbati.
Slobodno vrijeme provodi u zraku;  na svili, zračnom ringu i trapezu, vodi treninge aerial hammocka (proguglajte). A kad ne visi na ringu, onda voli kuhati nešto iz ničega i vidjeti hoće li biti jestivo. Iako voli i jesti i pričati o hrani – kao veganka nastavlja mesomrziteljski pročelnički niz u odsjeku. Štoviše taj pokret sad je pojačan arhivarkom istih uvjerenja. Obožava ples, voli ljude koji se znaju smijat sami sebi, a podložna je potkupljivanju Smokijem.
Kada je o muzici riječ -najdraža stvar joj je White Rabbit, Jefferson Airplanea, što znači da ima istančan ukus, a obožava i kad Lukica (Luka Havliček) svira Ay Carmelu.
Najdraži trenutak u speleologiji?
– ” Kada sam prvi puta išla ispod 200 metara i u Fifi meandru skužila da ipak nemam dvije lijeve“. Pamti i sate i sate provlačenja postrance u Dolači. Uski prostori! Wuhuu!.

Ispit za speleologa uspješno je položila 2018. (broj značke 245).

darko španjaDARKO ŠPANJA
Tajnik

Španju smo već opisali na ovim stranicama još dok je bio oružar. U njegovim odsječko-speleološkim karakteristikama do danas ništa se bitno nije promijenilo osim što je sada postao tajnica, pardon – Tajnik. I položio je ispit za Speleologa, 2018. godine, broj značke 241. Dakle, speleološka karijera krenula mu je uzlaznom putanjom.
U Odsjek je došao također 2015. godine sa 45. Školom koju je vodio njegov kum Marin zbog kvartovske i navedene “rodbinske” povezanosti.  Dužnosti oružara obavljao je predano -na svoj  način i zaslužio da se pozabavi tajništvom. Možda se još ne snalazi previše sa druge strane pročelničkog stola, ali to su početne dječje bolesti kao i kod svih prijašnjih tajnica i tajnika. Nadamo se da kao Tajnik neće povlačiti one mučke “Liste srama” kao kod povrata opreme. Ali kako već jednom davno reče jedan pametni čovjek – Cilj opravdava sredstvo.
I dalje ga zanima sve sa pridjevom „digitalno“, a bavi se finom elektronikom pa će vam rado popraviti digitalnu budilicu, mikrovalnu ili jeftino složiti kakvu rasvjetu za kacigu dok si ne prištedite za El Speleo ili Scurion. Samo mu se sada morate najaviti, mailom ili pisanim putem u 3 primjerka bez biljega.

marko-ličkoMARKO LIČKO
Bibliotekar

Marko, ili kako ga mi zovemo – Ličko, ničim izazvan, sasvim slučajno i iz čista mira (kako kaže i bez prijašnjih referenci) upisao se u 44. speleološku školu 2014.
Jednako tako ničim izazvan prijavio se i za volontiranje na dužnosti bibliotekara, što obzirom na količinu materijala koji se skupio kroz godine, sada već spada u zahtjevnije odsječke dužnosti. Unatoč svom volonterizmu nada se da će mu ovo biti jedina dužnost jer se zapravo grozi funkcija, tako da to možemo pripisati skrivenim mazohističkim porivima koje povremeno ispoljava. Međutim bez zavaravanja – ako ste mislili da je prethodni bibilotekar bio strog, onda promijenite mišljenje. I pazite da posuđene knjige, časopise ili što već vratite na vrijeme. Štoviše, posudit će vam i bez upisivanja u njegovu bilježnicu (model: Broj 1, Alan Ford), ali dobit ćete jedan pogled i sugestiju prstima “i’m watching you” da će vas proći trnci i neće vam past na pamet kašnjenje ili ostavljanje knjige za svoju biblioteku.
Slobodno vrijeme provodi pisanjem romana i kratkih erotskih haikua. Obožava vožnje biciklom kroz grad i zvonjenje po portafonima.
U speleologiji pamti nekoliko divnih trenutaka (njemu se to često dešava);
jedan od njih je kada su do jame na Velebitu hodali dva dana, spavali na minusu, a došavši konačno do jame shvatili kako nemaju baterije za bušilicu. Ali zato su nosili drona u ogromnoj zaštitnoj kutiji i -srondali ga u srcu Rožanskih kukova.
Pamti i dočeke Nove godine pod zemljom te pripadajuće divne vatromete.

A predstavimo sada i dvoje iz mlađe populacije. Toliko su mladi da još skrivaju speleološke sličice koje zlurado možemo upotrijebiti uz njihove opise, ali bit će vremena i za to. Dakle;

gorana sačerGORANA SAČER
Arhivarka

Nova čuvarica arhive u Odsjek je došla sa 49. speleološkom školom koju je vodila današnja Pročelnica Valentina. Osim te poveznice, postoji i ona veganska pa ako ste pomislili da među veganima nema nepotizma, onda ste se prevarili. 🙂 A možda bi to bila slučajnost da ne voli Aerial Hammock – kojeg vodi -pogađate- Pročelnica Valentina. Još uvijek mislite da je slučajnost? 🙂
Nakon školice kalila se  na speleološkoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu. Da je ljubiteljica ekstremnog govori nam i to da joj je u kućici pod “hobiji” velikim slovima upisano “RONJENJE”. Poput ostalih iz speleološke populacije, ljubiteljica je životinja pa i volontira u udrugama za zbrinjavanje napuštenih životinja. Kada je upitate neka nabroji što najviše voli, skromno to svede jednim rafalom u par riječi: “SF, fantasy, boardgames, RPGs, mica mace (crazy cat lady), peseke, glazbu, knjige, filmove (konkuriram Ivoru), bit doma sama s macama i čitat/gledat filmove – i doslovni i figurativni cave dweller”.
Eto.
Odgovor na najdražu muzičku stvar ili grupu također je prilično rafalno jednostavan:
najdraža stvar – Echoes od Pink Floyd koji su ujedno i najdraža grupa al je tu još puno njih – Frank Zappa, Captain Beefhart, King Crimson, Black Sabbath, Emperor, Death, Ulver, Megadeth, Joy Division, Swans, Tom Waits, Leonard Cohen, Black Flag, Minutemen, Husker Du, The Jesus Lizard, Bowie, Bob Dylan, Joan Baez, Sonic Youth, Steve Albini, Mike Patton, John Zorn, Melvins, Sun Ra, Ellington, Miles Davies, Chet Baker….
dalje je ponestalo streljiva. 🙂
Obzirom da je Pink Floyd fan kao što smo i mi sami (da da, ona dva lika koji drže ovaj portal, znate nas već) sigurni smo da će joj jedan od najboljih trenutaka u speleologiji biti spust sa međusidrišta na stablu u grotlo Munižabe i osluškivanje eha njenih velikih prostora. Pustiti Floyde u katedralama Munižabe? Uf!

david-rafael-lipovacDAVID RAFAEL LIPOVAC
Oružar

Izvući pokoji osobni podatak iz našeg oružara izgleda kao čupanje zdravog kutnjaka iz kakvog gorštaka. Znamo da je u Odsjek došao također sa 49. speleološkom školom i, iako to neće priznati, na nagovor svoje sestre, (ma kad može ona…) 🙂 .
Do sada strpljivo puni svoj speleološki životopis koji mu je dodatno zagorčan dužnošću oružara. To znači da će istovremeno biti vrlo omiljen kod žicanja opreme i omražen kada počne podsjećati da se istu treba vratiti natrag – čistu i ispravnu. Ono što mu iskusniji oružari mogu savjetovati je da ne pada na treptanje okicama ženskih članica Odsjeka te da bude neumoljiv. Piva uvijek dobro dođe za  isprike, ali i kod toga treba biti čvrst.
Sa muških dijelom članstva pregovora nema.
Davidu je druženje u prirodi omiljena aktivnost, a poput ostalih macho tipova obožava aute i sve na četiri kotača. Dodatnim macho tipom, na radost članica Odsjeka, čini ga i to što voli kovanje. Koliko nas sjećanje pamti to je do sad jedini takav u SOV.
Za one ljubitelje akcija tipa “jeftino bih proš’o” – moramo naglasiti: nemojte ga žicati da vam iskuje kakav descender.
Romantičar koji sluša Zabranjeno pušenje, ostao je poput svih zapanjen spustom u Munižabu i spoznajom da pod zemljom može biti nešto tako veliko – “Doživljaj je bio kao da hodam na nekom drugom planetu”.

 

———————————————————————————————————————————–

POVIJEST SPELEOLOŠKOG ODSJEKA PDS VELEBIT  OD 1954.
I PROČELNIŠTVA OD 1960-DO DANAS

—————————————————————————————————————————————-