Promocija knjige Speleologija

Speleologija_900_700_withoutgrowJučer je u dvorani knjižnice HAZU u Zagrebu svečano predstavljena knjiga Speleologija na kojoj je dulje od pet godina radilo 45 autora. Ova je knjiga prerasla okvire priručnika koji su 2000. godine napravili članovi SO PDS Velebit i postala objedinjeni izvor informacija vezanih uz speleologiju u kojem ponešto za sebe mogu pronaći rekreativci, profesionalci, ali i znanstvenici. Iako je ideja o novoj knjizi ponovo začeta i pokrenuta u SO PDS Velebit, ona je na kraju pobjegla te vođena otvorenom vizijom novog urednika Gorana Rnjaka (SO HPK Sv. Mihovil, Šibenik), u speleološkim krugovima znanog pod imenom Vjetar, okupila stručnjake iz cijele Hrvatske koji su svojim nesebičnim trudom i zalaganjem stvorili ovu slobodno možemo reći, svjetski jedinstvenu knjigu.

Pisana jednostavnim i razumljivim izričajem knjiga u pedeset poglavlja obrađuje povijesne, tehničke, sigurnosne, fizikalne, biološke, geološke i još brojne teme usko vezane uz speleologiju. Bogato je ilustrirana na 733 stranice velikog formata i s više od 760 grafičkih priloga.

Namijenjena je početnicima koji se tek počinju baviti speleologijom kao izvor neprocjenjivih informacija, iskusnim speleolozima kao podsjetnik, pripadnicima službi koje se bave spašavanjem iz podzemlja, ali i akademskim građanima koji se bave nekim od područja vezanim uz krška područja i speleološke objekte.

Naglasak na vrijednost ove knjige daju i upiti koji iz drugih država stižu već više tjedana o datumu kada će biti moguće kupiti ovu knjigu, a te države čak i nisu s našeg govornog područja. Također, jučer su s promocije slovenski kolege otišli s nekoliko desetaka kupljenih komada.

I na kraju, osim vrijednim izvorom informacija ovu knjigu ponajviše trebamo gledati kao na rezultat hrvatske speleologije, a ne pojedinog društva ili udruge i na to možemo biti posebno ponosni.

Knjigu je trenutno moguće kupiti po promotivnoj cijeni od 150kn preko web trgovine HPS-a, a u budućnosti i u speleološkim klubovima i udrugama diljem zemlje.

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s