Česta pitanja u vezi speleo škole

Mogu li se sa iskaznicom speleološkog pripravnika besplatno voziti Zagrebačkim tramvajem?

Odgovor na to pitanje nije baš najjednostavniji, ali – da, možeš. Sve dok te ne uhvate. 🙂

Naravno ovo je bilo malo šale za početak, no kroz ove godine uspjeli smo izdvojiti neka učestala pitanja naših polaznika i ovdje dati odgovore na ista.

Kako je organizirana speleološka škola?

Speleološka škola sastoji se od praktičnog i teorijskog djela. Praktični dio provodi se vikendima (dva jednodnevna i četiri dvodnevna terena) na kojima ćeš naučiti koristiti speleološku opremu za savladavanje vertikalnih prostora. Teorijski dio uključuje predavanja u prostorijama društva. Predavanja su svaku srijedu za vrijeme trajanja škole od 18 h do 21 h (blok od 3 predavanja po 45 minuta). Jednom tjedno imat ćemo organizirano ponavljanje speleoloških tehnika jer svi znamo da je ponavljanje majka znanja, no nije obaveza da na tome prisustvuješ. Kompletan program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a.

Moram li biti prisutan na svim aktivnostima?

Dozvoljava se izostanak s 1/3 predavanja i jednog dvodnevnog terena ILI dva jednodnevna, tako da dobro provjeri program i da li možeš pohađati većinu aktivnosti. Znamo da je tempo intenzivan, ali zato je iskustvo koje ćeš dobiti neprocjenjivo 😊

Mogu li odustati od škole?

Naravno da možeš odustati od škole ako shvatiš da to baš i nije za tebe. Ako su tvoji razlozi odustanka opravdani (dobio si neku bolest za vrijeme škole i imaš liječničku potvrdu za to, ne možeš nikako prevladati strah od visine i sl.) mi ćemo ti vratiti novce umanjene za neke minimalne fiksne troškove koje mi moramo za tebe podmiriti pohađao ti školu ili ne.

Moram li imati neka predznanja?

Nisu potrebna nikakva predznanja, škola je u potpunosti prilagođena za početnike, jedino što bi ti bilo korisno imati je malo fizičke spreme i spretnosti jer će ti to uvelike olakšati pohađanje škole.

Što mi je sve potrebno za upis na školu?

Za upis na školu trebaš popuniti online prijavnicu, potpisati izjavu o odgovornosti te dostaviti liječničku potvrdu prije početka škole. Lječničku potvrdu možeš dobiti od svog doktora opće medicine. Također moraš biti član nekog društva unutar Hrvatskog planinarskog saveza.

Što mi je od opreme potrebno za školu?

Za školu ti je potreban radni kombinezon (stari radnjak) ili neka starija malo toplija i zaštitna odjeća koju ti neće biti žao zablatiti i rasparati. Potrebna ti je i naglavna lampa, a i ona najjeftinija poslužit će svrsi. Trebaju ti još radne rukavice nalik ovima na slici koje možeš kupiti u skoro svakom centru. Također, trebati će ti gumene čizme, one vrtlarske iz Pevexa, Bauhausa ili sličnih centara i bilo bi dobro da su visoke (do ispod koljena), ali to nije presudno.

S obzirom na to da su tereni većinom dvodnevni i da ćemo spavati na otvorenom, potrebna ti je vreća za spavanje, podloga za ležanje (karimat), cerada i špage. Za vreću za spavanje bilo bi dobro da je zimska. Društvo posjeduje određeni broj bivak vreći za posudbu u kojima ti neće biti hladno ako imaš lošu vreću, ali će ti vreća biti kompletno mokra izvana zbog kondenzacije i morati ćeš je sušiti svaki tjedan. Korisno bi bilo da imaš i malo veći ruksak jer ćemo do nekih jama morati i nešto hodati. Kacigu, speleološki pojas sa spravicama za penjanje i spuštanje po užetu dobiti ćeš od društva i bit će kod tebe za vrijeme trajanja škole.
Onda možeš izgledati ovako cool:

Gdje ću spavati?

Spavati ćemo u bivcima koje ćemo sami izraditi od cerada, što je zaista posebno iskustvo. Naučit ćeš sagraditi vlastitu kuću u prirodi i zasigurno se dodatno zbližiti s ostalim sudionicima. 

Što ću papati?

Jedno je sigurno, na školi ćeš okusiti raznorazne delicije jer Velebitaši jedu po principu Velebitaškog stola, a to je švedski stol sastavljen od raznih specijaliteta koje svatko od nas pripremi doma, a ti biraš što bi jeo od ponuđenog. Ne nekim terenima ćemo kuhati zajednički obrok za sve, kako se već dogovorimo.

Moram li biti član SO PDS Velebita da bi sudjelovao u školi?

Ukoliko si član bilo kojeg društva iz Hrvatskog planinarskog saveza, ne moraš nužno biti član SO PDS Velebita (iako bi mi to jako voljeli da postaneš nakon škole). Naime članstvo u HPS-u nam je nužno zbog osiguranja. Ako nisi član nekog drugog društva unutar HPS-a, eto prilike da postaneš naš član 😊

Kako je organiziran prijevoz do speleoloških objekta?

Prijevoz na izlete organiziramo tako da se svi potrpamo u osobne automobile i popunimo ih maksimalno.

Kako izgleda ispit za speleološkog pripravnika?

Praktični ispit održat će se na zadnjem terenu, gdje bi ti trebao samostalno i bez pomoći instruktora (ali uz njihov nadzor) kretati se po vertikalnom speleološkom objektu. Također, imat ćeš i pismeni ispit gdje ćeš trebati pokazati novostečena znanja, ali ipak fokus dajemo na osobnoj i ekipnoj sigurnosti te na tome da znaš izraditi sve uzlove.

Mogu li upisati školu ako sam maloljetan?

Možeš ako si stariji od 16 godina i ako tvoji roditelji ili staratelji dođu do nas osobno i potpišu suglasnost za tvoje sudjelovanje u školi.

Koliko školaraca primate?

Na školi može sudjelovati maksimalno 20 školaraca.

Što nakon škole?

Nakon škole biti će organizirano nekoliko bonus izleta ciljano za novopečene speleološke pripravnike na kojima ako želiš možeš sudjelovati i unaprijediti vještine iz speleologije.

Imaš pitanje koje nismo predvidjeli?

Piši nam na speleoskola.sov@gmail.com


Jedna misao o “Česta pitanja u vezi speleo škole

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s