Čišćenje jame u Permanima

Tekst: Marina Grandić
Foto: SO Velebit & SU Estavela

U subotu 18.3.2023. je u sklopu inicijative Čisto podzemlje organizirana akcija čišćenja Jame na Puharevom u selu Permani kod Rijeke. Znajući da su u pitanju desetljeća sustavnog odlaganja otpada u ovom objektu, a motivirani snažnom željom da zbog njezine povijesti i značaja pokušamo spasiti ovu jamu za buduće naraštaje, dvije speleološke udruge Speleološka udruga “Estavela” i SO Velebit & SD Velebit udružile su svoje snage i organizirale zajedničku akciju čišćenja. Okupilo se 36 sudionika iz tri speleološke udruge (SOV, SUE, SO Željezničar) koji su prvo uz pomoć specijalizirane i skupocjene opreme složili sisteme za izvlačenje otpada. Marljivo se čištilo do sumraka, dok je dio ekipe pripremao i te kako zasluženu večeru.

Sveukupno smo izvukli otprilike 22 kubika smeća. Unatoč velikoj količini izvučenog smeća, tek smo zagrebali silnu količinu koja je još ostala u jami i čeka novu akciju čišćenja. Najviše je tu bilo čaša i stakla koje nam je i rasparalo nekoliko naših vreća za izvlačenje. Uz sveprisutno staklo i plastiku pronašli smo bicikl🚲, lutku, štikle, kišobrane, ali i staru kazetu Jasne Zlokić koja je nekada davno i zapjevala u Domu Permani. Veliko hvala svim sudionicima akcije, Općine Matulji koja je osigurala postavljanje kontejnera i odvoz i zbrinjavanje otpada, te nam omogućila korištenje prostorija Mjesnog odbora, Javnoj ustanovi Priroda i sponzorima koji podržavaju naše akcije Lidl Hrvatska.

Opširniju priču o čišćenju jame u Permanima, pročitajte na stranicama Čistog podzemlja.

Zadovoljna ekipa SO Velebit, SU Estavela i SO Željezničar nakon još jedne akcije čišćenja podzemlja “lijepe” naše…

NAŠ DODATAK TEKSTU I OVOJ PRIČI

Ako mislite da toga ima sve manje, nažalost varate se. Grdno se varate! U posljednja četiri mjeseca u bazu Čistog podzemlja dodano je još 15 objekata! Speleolozi Hrvatske jedini su koji ne žmire pred ovom strahotom.
Iako u novootkrivenim jamama većinom ima “starog” smeća, vrlo često se pronađe i novo, ubačeno tek prije koji dan. Ako se čini da možemo razumjeti ili čak opravdati nekadašnji odnos stanovništva i lokalnih vlasti prema smeću koji se svodio na traženje i trpanje obližnjih “rupa” jako je teško shvatiti mentalni sklop pojedinca danas, kada postoji organizirana odvožnja otpada, kante za odvajanje, kada reciklažnih dvorišta ima doslovce u svakom većem mjestu pa opet (opet!) neka bolesna glava svoje smeće istovari u prirodu. Jame su tu prve pri ruci, a ako ih nema, onda je dobra i kakva vrtača ili osama u šumi.
Pri tome takva štetočina napravi više kilometara nego što mu treba do obližnje reciklaže, a nije tako rijetko da i prođe pored iste pa se “istrese” par stotina metara dalje!Tu nažalost edukacija, apeli, obavijesti.. ne pomažu. Tu je jedino rješenje drakonsko kažnjavanje, što će vremenom prisiliti takve i slične da promisle gdje će slijedeći put odnijeti svoj otpad.
Ponekad se u manjim općinama i zajednicama prilikom pokušaja organiziranja ovakve ekološke akcije susretnemo sa protupitanjem; “a znate li vi koliko nas (je) košta(o) dovoz kontejnera i odvoz na reciklažno?”.
Koji je to red veličine novaca koji je vrijedan čiste, pitke vode? Znate li da preko 50% pitke vode dolazi iz krša u koji bacate smeće? Koja je to zahvalnost prema volonterima koji su spremni na kocku staviti svoje zdravlje, svoju opremu (koja btw, košta više nego jedan napunjeni kontejner) da bi vama bilo čišće, zdravije i ugodnije za živjeti?Da speleolozi ništa drugo ne rade nego svaki vikend čiste ove gomile smeća, to bi potrajalo godinama! A pritom bi se otkrilo još stotine drugih objekata. Današnjim tempom, otprilike na jedan očišćeni otkrije se 5-10 novih sa smećem. I to je prilično obeshrabrujuće. Ali, ipak se ne damo.


Karta registriranih onečišćenih speleoloških objekata. Zelene točkice su oni očišćeni.

Zahvaljujući inicijativi Čisto podzemlje i Lidlu koji nam pomažu sufinanciranjem (jer smo do sada takve akcije svoje troškove podmirivali sami), možemo si “priuštiti” npr. kupiti novo uže ili drugi komad opreme kojeg nepovratno uništimo – ne u istraživanjima, koja su nam svrha, već u izvlačenju tona i tona tuđeg otpada.
A vi dragi ljudi, vi štetočine koji truju sebe i nas ostale, molimo vas ne činite ovo. Još nije otkriven i dugo neće biti dostupan drugi planet Zemlja na koji bi se naša i vaša djeca mogla odseliti kada ovog zatrujemo toliko da se više na njemu ne bude moglo živjeti.

Educirajte se, posjetite stranice Čistog podzemlja, doznajte o kakvom se problemu radi i što možete poduzeti u vezi toga!


Jedna misao o “Čišćenje jame u Permanima

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s