Jama Nedam ide dalje

Napisao: Marko Rakovac
English summary: Gorana Sačer

Fotografije: Marko Rakovac, Luka Ivančić, Tsvetan Kosturkov, Pavlin Dmitrov, Vedran Ferenčak, 

U razdoblju 21.-28.6.2020. g. održana su istraživanja u jami Nedam na Hajdučkim kukovima na Sjevernom Velebitu. Istraživanja su nastavak speleoloških radnji započetih 2019. g. u okviru speleološkog kampa „Sjeverni Velebit 2019.“ kojeg je organizirao PDS Velebit u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, kao rezultat dugogodišnje suradnje na projektima istraživanja dubokih jama u nacionalnom parku.

nedam
Jama Nedam, istraživanja do rujna 2019.,  1.021 m dubine

S obzirom na to da je jama prethodno bila istražena do -1021 m (vidi članak), lipanjska istraživanja bila su motivirana istraživanjem u dubinu. Kako bi omogućili navedeno, bilo je potrebno izraditi bivak na većoj dubini, postaviti telefonski kabel te preopremiti dijelove linije za napredovanje u jami. Kriva procjena speleologa za predviđenu lokaciju bivka rezultirala je razaranjem bivka  na -600 m tijekom zimskih bujica. Bilo je neophodno pronaći novo „sigurno mjesto“ za odmor tijekom istraživanja te kao sklonište u slučaju naglih ljetnih oborina koje su na Sjevernom Velebitu izrazite i opasne zbog jake vertikalne morfologije. Scena koju su istraživači zatekli kad su pronašli uništen bivak i mokre vreće za spavanje nije bila ni malo utješna, a što je opisano u članku Tee Selaković od 14. lipnja 2020.g.

Pronalaskom i uređivanjem mjesta za bivak na – 950 m u fosilnom kanalu uspješno je osigurano da se jednostavnije nastave istraživanja na dnu. Osim bivka na -950 m, u jami su postavljena još dva bivka odnosno na -600 m i na -300 m te je osigurana velika protočnost istraživača u jami.

Postavljen je telefonski kabel od baznog logora na Malom Lomu do bivka na -950 m, sveukupno oko 4km telefonskog kabela. Preopremljene su linije za napredovanje na dubinama: -100 m (Vertikala leteće vreće), -400 m (ASL), -600m (Zamrzalnik) i -1000 (Daj-Dam).

Vertikala 8.5 na -1100m_foto_Raki
Vertikala 8.5 na -1100 m_foto: Marko Rakovac

Istraživalo se u Meandru introspekcije na -350 m gdje se naišlo na usku pukotinu u meandru s izrazitim strujanjem zraka. Istražen je i nacrtan bočni kanal na dubini od 600 m. Nastavila su se istraživanja u Nedamskom grliću na -680 m koji se na -740 m spaja s Meandrom sreće. U istraživanjima na dnu na -1021 m nastavilo se s prodorom u dubinu i nacrtalo do -1143 m, iako su istraživači prošli još cca 30m niže, ostali bez opreme i ustanovili da se vertikalni kanal nastavlja nizvodno.

Treba istaknuti da je u jami primijećena endemska velebitska pijavica (Croatobranchus mestrovi) i to cijelim putem od dubine 740 m (Meandar sreće) do police na dubini od 1110m.

Lipanjskim istraživanjem Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH (70.-ta u svijetu) odnosno produbljena je za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m.

Statistika_Marina_Grandic
Jama Nedam, lipanj 2020. Uredila Marina Grandić

Također, osim istraživanja u jami a u svrhu sustavnog istraživanja područja strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, posjetili smo ulaze nekolicine drugih perspektivnih objekata u neposrednoj blizini Lukine i Lubuške jame, a koje je potrebno ponovno nacrtati, provjeriti upitnike, fotografirati odnosno prikupiti sve podatke kako bi mogli predati te objekte u katastar speleoloških objekata RH.

U svrhu budućih istraživanja potrebno je u jami Nedam osim speleoloških napraviti geološka, biološka, fizikalno-kemijska i dr. istraživanja.

Slijedom navedenog, istraživanja se nastavljaju tijekom srpnja i kolovoza 2020.g. u organizaciji PDS Velebit.
Na kraju, važno je istaknuti da su istraživanja podržali ekipa iz Bim Sporta s donacijom fikseva i pločica, ekipa iz Jama Baredine i Komisija za speleologiju HPS s novčanom donacijom te Komisija za speleospašavanje HGSS-a s logističkom potporom.

Sudionici istraživanja:

 1. MARKO RAKOVAC, voditelj (SO VELEBIT, SD PROTEUS)
 2. ANA LIPOVAC (SO VELEBIT)
 3. TSVETAN KOSTURKOV (POD RB)
 4. PAVLIN DMITROV (POD RB)
 5. DOMAGOJ ČAJKO (SOV)
 6. MARINA GRANDIĆ (SO VELEBIT, SU ESTAVELA)
 7. LOVEL KUKULJAN (SU ESTAVELA)
 8. DINO GROZIĆ (SU ESTAVELA)
 9. FILIP ŠARC (SKOL)
 10. VELIMIR IVAČIĆ (SKOL)
 11. JONATHAN GABRIS (SO VELEBIT)
 12. TEA SELAKOVIĆ ( SO VELEBIT )
 13. LUKA IVANČIĆ (SO VELEBIT)
 14. GORANA PERIĆ (SO VELEBIT)
 15. DANIJEL LACKO (SO VELEBIT)
 16. VEDRAN FERENČAK (SO VELEBIT)
 17. DARKO TROHA (SO VELEBIT)
 18. MAK SEDMAK (SO VELEBIT)

NEDAM GOES DEEPER  – SUMMARY
Over the period 21.-28.6.2020. research has been conducted in the pit Nedam located in Hajdučki kukovi  on the northern Velebit. The research is the continuation of speleological exploration started in 2019. during speleological expedition “Northern Velebit 2019.” held by PDS Velebit in collaboration with National park Norther Velebit, as a part of long term exploration of deep pits of this area.

During last year’s expedition the depth of 1021 m has been reached and the main goal of June’s exploration was to go even deeper. To make this possible some changes had to be done – new bivouac needed to be set at new location (the one located at 600 m was recently flooded which is a sign of hydrological activity in this area and poses a great threat during sudden and frequent summer rain storms), telephone line had to be installed and some parts had to be rerigged.

Bivouacs were set at -950 m, at new location at -600 m and at -300 m. This will enable more different groups of cavers to do research independently at the same time.
Telephone line was placed from base camp to bivouac at -950. In total 4 kilometers of line. Vertical lines were rerigged at -100 m (Vertikala leteće vreće), -400 m (ASL), -600 m (Zamrzalnik) and  -1000 m (Daj-Dam).

Some other further explored locations were Meandar introspekcije at -350 m (noticeable air flow was observed), side channel at -600, Meandarski grlić at -680 m was connected with Meandar sreće at -740 m, and the previous bottom at -1021 m was continued and surveyed till the depth of -1143 m. The channel continues further down.

It should be mentioned that endemic species Velebitska pijavica (Croatobranchus mestrovi) could be seen all the way down from -740m to -1100m.

June’s exploration finalised with the depth of -1143 meters, made Nedam currently third deepest pit in Croatia and 70. In the world. New 122 meters were added vertically and 321 m horizontally which totals at 2310 m of length.
Further exploration of the pit Nedam will be continued during this year’s expedition in July/August held by PDS Velebit.

Croatian deepest pits,  june 2020
croatian-deepest-pits_june-2020.

Jama_Baredine_novčanom_donacijom_je_potpomogla_istraživanja
klikni za link

KOMISIJA-ZA-SPELEOSPAŠAVANJE

logo_hr_2013_900_700_withoutgrow

bimsport


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s