Nedam – predakcija predakcije

Tekst: Tea Selaković
Fotografije: Marin Glušević, Jonathan Gabris, Gorana Perić, Tea Selaković, Marko Rakovac

Istraživanje u najnovijoj tisućici nastavlja se. Prošle godine smo probili čarobnu brojku i ostavili je na -1021 m da se odmori, no vrijeme je za nove akcije. Za vikend 6-7. lipnja, skupila se šarolika ekipica, po iskustvu, željama i sposobnostima. Nekim redom to su Marko Rakovac, Jonathan Gabris, Tea Selaković, Luka Ivančić, Gorana Perić, Valentina Plemenčić, Edo Vričić, Marko Lićko, Vedran Ferenčak, Danijel Lacko iz SOV-a, Martin Glavić SDĆ-a, Jure Šarić SDSUM, Katja Milišić i Marin Glušević iz SOM-a, Tsvetan Kostvrkov HGSS ST, Dražan Mimica SD Špiljar, Jagor Koprek HGSS ZG.

Nakon podosta kombiniranja ekipe su podijeljene na tri žične (vanjska, unutarnja od ulaza do -300, unutarnja od -300 do -600), ekipa za izradu bivka na -300, ekipa za preopremanje, ekipa za frakturiranje, ekipa za očevid. Pozdravljamo sunce, jer naravno da je bio predivan sunčan dan unatoč lošoj prognozi i ulazimo ekipa po ekipa u dubine razne.

Nakon 14 h akcije ližemo rane i uz vatru u 3 u noći zbrajamo učinjeno:

Žica perfektno postavljena. Najzeznutije je bilo u suženjima naravno. Nije jednostavno u onom uskom s**** naći dovoljno udaljeni prolaz od špage za žicu, pa je bilo i par popravaka uz upozorenje da se svakako pazi na žicu i ako se negdje nađe na putu treba je odmaknuti. Sve u svemu sve 3 ekipe su odradile svoj posao i zaslužile svoju hladnu pivu.

Ekipa frakturiranje je dobila dodatnog člana (rekli bi optimizacija ljudstva na terenu ili tko ne prati ritam brzih & žestokih ide u ekipu sporih & širokih) koji je pomogao u najzeznutijim dijelovima. Tako da je sada olakšan prolaz kroz Koraloidnu zamku, jupi-jej bravo dečki odradili ste bombastičan posao!

Ekipa za preopremanje ASL i meandra iznad bivka također odradila svoje iako ima još nekih detalja koje će trebati na idućoj predakciji sređivati, najkritičniji dijelovi su riješeni. Kako je ova ekipa imala i foto sekciju imamo predivne živopisne fotke podzemlja i kretanja u istom.

Ekipa za očevid je pregledala sva sidrišta, popravljala, zatezala, označavala ključna mjesta, preopremala… Bivak na -600 je prekršten na Suhi bivak. Uslijed hidro aktivnosti jame bivak je dobio dubinsko pranje, onako skroz na skroz. Tako da su ekipe skupljale vreće, hranu, cerade, mrkve, wc papir, zavoje i još razno razne stvari po cijeloj dvorani i vertikali 😦 Jedino je tuna našla savršeno mjesto, prikladno je završila u jezercu. Ono što je prošlu jesen izgledalo kao idealno mjesto za bivak pokazalo se kao totalni fail jer kada se jezerce izdan napuni s vodom prelijeva se i voda teče ravno kroz bivak. Bivak ostaje na istom mjestu no sve stvari su dignute jer neće se valjda voda toliko dići… živi bili pa vidjeli 😊.

I na kraju moja ekipa tj. ekipa bivak -300. Na putu dole ostali smo bez jednog svog člana već na prvom suženju… puf pant… No nakon brzinske reorganizacije dodatnog tereta došle smo (…da, da nas dvije same) na mjesto zločina, odabrale lokaciju bivka (lokacija wc je još upitna), ravnale pod, organizirale oružarstvo, kuhinju… Potrebno je samo još par fixeva da se nategne steinberg i odlučiti gdje smjestiti WC (u užem izboru je staro mjesto i ponad vertikale) i apartman sa 300 zvjezdica je otvoren za upotrebu.

U nedjelju smo lagano ispuzali iz šatora i oko podne krenuli na kupanje i chillanje uz izvor Rudnice. Čari izvora najbolje legnu na svježe špiljarske masnice.

Zaključno: Sezona Nedam 2020 otvorena uz Bella Ciao!

stvari iz bivka koje je razbacala voda_ marko rakovac
stvari iz bivka koje je razbacala voda_ Foto: Marko Rakovac
... a nešto je otišlo i u vertikalu_ marko rakovac
… a nešto je otišlo i u vertikalu_ Foto: Marko Rakovac

Ova predakcija predakcije i patnje u suženjima inspirirali su našeg Edu za novu pjesmu:

O nedam ciao (Edo Vričić)

U Jamu Nedam
Ja sada gledam
Prije neg’ podzemlju se predam
Paranoje samo redam
Jer od suženja
Ja pun sam vrenja
U trbu-hu i crije-vi-ma, PAM-PAM!

Silazim dolje
Sa puno volje
Al’ to suženje mene kolje
Više nego najam Tolje
Idem svejedno
Jer tog je vrijedno
Pa šta bu-de bi-ti će, PAM-PAM!

Na prvom bivku
Sjedimo sada
Ispod suženja jedemo mi
Jer nas čeka puno rada
Al’ nema veze
Dok ima meze
Ima i du-ha Vele-bit-skog, PAM-PAM!

Zamka se širi
I frakturira
A u mraku Jame Nedam
Nalazim ja puno mira
Iako hladno
Mi je sada
Ja slušam gla-zbu vodo-pa-da, PAM-PAM!

 

Kabel se vuče
Bivak oprema
Dok jedni prolaze nam šire
Onaj drugi preoprema
Dok mene pera
Pozitivna trema
U Jami Ne-dam akcija se sprema, PAM-PAM!

Došlo je vrijeme
Za ići gore
Znam da bih prošao suženja
Trebat’ će mi mnoge fore
Jer baš sam bumbar
A uzak je meandar
Al’ i tak-vog vo-lim ga, PAM-PAM!

Napokon gore
A vatra nas čeka
Toplina došla mi je bolje
Neg’ od janjetine peka
Jer svi smo ovdje
Zajedno i zdravo
Ne-mam šta reći neg’ BRA-VO, PAM-PAM!
————————————————————————————

 

 

 

 

 

 

 


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s