Radne akcije na Ratkovom skloništu

Napisao i snimio: Edo Vričić, (26.-27. listopada 2019.)

Još otkako sam bio malen i po prvi puta čitao Družbu Pere Kvržice, Vlak u snijegu i sl. knjige koje su poticale kolektivni duh i zajednički rad za dobrobit svih, nešto mi se svidjelo u tom pojmu radnih akcija… Puno dobrih emocija i osjećaj svrhe i pripadnosti!
Tako je bilo i ovog vikenda na Ratkovom skloništu, gdje su se okupili članovi sva 3 odsjeka PDS Velebit i uz malo pomoći slučajno pristiglih izletnika i planinara, odradili još jednu radnu akciju prije dolaska zime, na našem lijepom “kućerku” u carstvu Samarskih stijena…

Sve je počelo dobrim provodom u petak navečer, u mrkopaljskom brlogu zvanom Caffe Bar “Sušilo”… iliti, kako ga neki od milja zovu ‘Fen‘. Sviralo se svašta, od Claptona do Atomskog Skloništa, a mi se ugrijali uz pokoji gutljaj i malo “đuskanja”, prije odlaska u svijet šume i stijene, na Ratkovo sklonište, gdje smo spavali u petak.
Uz podršku HPS-a kupljena je drvena građa, koju smo tijekom subote dopremili sa 13-og km gore na sklonište…Tijekom dana pristiglo je dosta ‘radne snage’ te smo unatoč izrazitoj ljubavi nekih članova prema rimskom načinu života (čitaj nalakti se, pij iz kupice i gledaj druge kako rade), napravili konkretan posao. Nove daske pripemljene su na mjeru i zaštićene te je njima obnovljen ulazni podest u sklonište, koji je sada uredan, lijep, čist i siguran (MOLIMO NE CIJEPATI DRVA NA PODESTU!). Nakupljena su drva za zimu, a napravljeni su i manji popravci na krovu. Uz to, tko je bio zainteresiran, stiglo se malo i prošetati ljepotama Samarskih stijena, provlačiti kroz pukotine, uživati u pogledima sa okolnih ‘stjenčuga’, učiti o orjentaciji i smještaju okolnih planina.

Za ovu generaciju, bila je ovo jedna od rijetkih prilika da se sva 3 odsjeka našeg društva nađu na istom mjestu u isto vrijeme…Zajedništvo, veselje, rad, dobra hrana, dobar gutljaj, svirka, međusobno sprdanje među odsjecima, tu i tamo malo ljubavi (koga posreći) i osjećaj da si sudjelovao u nečem što ima bar malo ‘višeg smisla’…
Te naravno, na kraju svega, ‘kavica’ u Sušilu, prije odlaska doma…

Što reć’, nego – Velebitaški duh na djelu.. 🙂 !

Dio radne atmosfere pogledajte u kratkom videu:

a o Velebitaškom duhu spoznajte više na ovom mjestu i samo jednim klikom

NOVO!
O dosadašnjim radovima pročitajte i u priči DOMAROVI DNEVNICI; (Franjo Radošević) objavljenoj na stranicama PDS Velebit.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s