Crtice sa Skupa speleologa Hrvatske

I prođe tako još jedan Skup speleologa.
Ali nije baš da bi se sve moglo svesti u tu jednu, jednostavnu rečenicu.
Sedam dana speleologije u Ogulinu krenulo je u ponedjeljak otvaranjem dviju izložbi “Vode podzemlja” i “Istraživači hrvatskog podezmlja“, tribinama za građane – sa speleološkom tematikom o Đuli Medvedici, radionicama za najmlađe…
A radionice su obilježile ovogodišnji skup speleologa.
Tako je u petak pod nazivom “Istraživači 21. stoljeća”, održano je 16 paralelnih radionica na kojima su djeci, učenicima i nastavnicima demonstrirane metode suvremenog obrazovanja te je pokazano da se u sustavu zaštite prirode, stručnim i znanstvenim ustanovama i strukovnim udrugama nalaze stručnjaci koji imaju već razrađene programe i metode koji su potpuno sukladni najboljem europskom obrazovanju. U izvedbi događanja je sudjelovalo oko 40 stručnjaka iz 22 ustanove ili strukovne udruge, a radionicama je nazočilo preko 1000 djece!

Subota je naravno, tradicionalno pripala samim speleolozima, uz veliki broj prijavljenih predavanja (50) o rezultatima ovogodišnjih istraživanja, ekspedicijama, itd, prikazanim posterima te odabirom filmova ovogodišnjeg Speleo Film festivala. Neizostavan je bio i natječaj za najbolju speleološku fotografiju.
Glavni radni dan zaključen je tulumom uz bend i jednim strukovno-sportskim natjecanjem pod nazivom “Duboko grlo” u kojem su dvočlani timovi pokazali vještine vezivanja speleoloških čvorova pod kontroliranim utjecajem maligana.
Velebitaški tim “poražen” je u finalu od slovenske ekipe, a prva tri mjesta nagrađena su ogulinskim eko proizvodima – krumpirom, zeljem i medom.
Zadnji dan također tradicionalno, rezerviran je za sastanke KS HPS i okrugli stol na temu “Katastar speleoloških objekata RH”.
Ovogodišnjem skupu nazočilo je gotovo 250 speleologa iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ovo je već drugi put u tri godine da se Skup speleologa održava u Ogulinu, a to se ne bi moglo bez velike podrške i gostoprimstva koje smo oba puta i dobili od Grada Ogulina i njegovih institucija i na tome se još jednom najsrdačnije zahvaljujemo.

Uz prigodnu fotogaleriju, pogledajte i kratki filmić kako smo se velebitaški proveli u Ogulinu.

(mp)
Fotografije: Dalibor Paar

Linkovi:
Samoborci u Ogulinu demonstrirali metode suvremenog obrazovanja
Završeni dani speleologije u Ogulinu
Masovno obrazovno događanje za 21. stoljeće u ogulinu
SpeleoFilmFestival Ogulin 2018 Croatia
Komisija za speleologiju HPS – Skup speleologa Hrvatske Ogulin 2018.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s